Om oss

backesbu-historisk_bilde2

Farsunds nye kulturhus: Drevet av entusiasme og samfunnsansvar. Tuftet på kulturarv og historiske røtter. Tilgjengelig for alle.

Backes Bu er siste eksemplar av typen ‘pakkhus’ i Farsund, en bygningstype som har vært vanlig langs hele norskekysten. Bygget er fra 1836 og det eksisterte opprinnelig 15 slike i Farsund. Bygget ligger langs brygga, sentralt plassert ved innkjørselen til byen.

Siden 70-tallet har Farsund Undervannsklubb benyttet bygget som klubblokale. I 1995 ble Backes Bu etablert som egen stiftelse (org.nr. 975338010). Fra 2023 har stiftelsen fått nytt styre og har justert formålet med bygningsdriften fra tidligere festlokale/selskapslokale til å være kulturhus.

Farsund kommune har ikke et eget sentralt beliggende hus hvor kulturarrangementer er samlet. Det er derfor behov for et slikt tilbud; bygget kan brukes til alle former for kulturarrangementer og favne alle aldersgrupper. Dette gjør at kulturhuset Backes Bu vil fylle et tomrom.

I tillegg er det mangel på egnede møtelokaler for næringslivet i sentrum. Bygget vil derfor kunne fylle en rolle også på dagtid i ukedagene. På denne måten vil bygget skape aktivitet og liv i sentrum av Farsund på både dag- og kveldstid.

En revitalisering av dette flotte signalbygget kan dermed bidra til å motvirke en negativ trend med nedleggelser, avvikling og tomme gater i Farsund sentrum de siste årene.

Grunnlaget for bærekraftig drift anser styret for å være til stede. Organisering av denne driften vil foregå gjennom Kulturhuset Backes Bu AS (org.nr. 917036500), et ideelt foretak stiftet av Backes Lauget (org.nr. 916907311), en ideell forening bestående av lokale ildsjeler.

Det er allerede knyttet avtaler med brukere som Farsund Folk Festival, ulike foreninger samt enkelte næringslivsaktører. Driftsselskapet jobber kontinuerlig med ulike driftsmodeller og samarbeidspartnere. Det er brukt ressurser på ny profilering, hjemmeside og bookingsystem

For at bygget skal kunne fylle sin nye rolle har stiftelsen et umiddelbart ombyggingsbudsjett på cirka 3 millioner kroner. Det er utført en mulighetsstudie, og selskapet Bjørndal Vedlikehold er engasjert for å foreta ombygging og endringer. Dette firmaet har spesialkompetanse på historiske bygg. Arbeidet er godt i gang, og lokalet vil være i drift i løpet av sommeren.

Driftsmidler som løsøre, inventar og andre ting finansieres av driftsselskapet Kulturhuset Backes Bu AS separat, slik en naturlig rollefordeling skulle tilsi. Her har allerede flere bedrifter bidratt. I dette ligger utstyr til scene, lyd, lys, servering og lignende. Dette ligger dermed utenfor stiftelsens oppdrag.

Stiftelsen er allerede tildelt 700.000 kroner fra Farsund kommune hvorav 400.000 er satt av til bygningsmessige behov. Det resterende av første byggetrinn vil finansieres gjennom gavemidler.

Da bygget er svært gammelt vil det ha behov for ytterligere vedlikehold og opprustning i årene som kommer. Alle tilgjengelige kilder for offentlig og privat støtte vil forfølges for å finansiere det kommende behovet. Som privat stiftelse vil vi kvalifisere til mange av disse programmene.

Bygget har vært gjenstand for en rekke små fasadeendringer de siste 70 årene, derfor vil noe av fokuset være på tilbakeføring i samarbeid med vernemyndigheter. Det er en stor fordel at bygget er eid av en uavhengig stiftelse, ettersom offentlig eierskap hadde avskåret stiftelsen fra mange kilder til støtte.

Alle involverte personer i både stiftelsen og driftsorganisasjonen bidrar til prosjektet med frivillighet og dugnadsinnsats der det er mulig. Det ligger selvsagt mange timer med god entusiasme bak initiativet, og det vil være nødvendig også i årene som kommer.

Backes Bu er et bygg, et sted og et rom som vekker gode følelser og glede blant mange av Farsunds innbyggere, så vel som tilreisende. Vi har tatt oppdraget med å føre dette bygget med ny last inn i et nytt farvann.

Styret i Stiftelsen Backes Bu